RENARD RUSÉ HUGUENOT HAGARD

Virallinen nimi Renard Rusé Huguenot Hagard
Kutsutaan Topi
Rotu novascotiannoutaja
Väri punainen valkoisin merkein
Sukupuoli uros
Syntynyt 4.10.2002

Kasvattaja Seija Huipero / kennel Renard Ruse, Imatra
Omistaja Satu ja Sirkku Kouki, Joensuu

Terveystulokset (tutkittu 29.5.2007)
Lonkat: C/C
Kyynärät: 0/0
Polvet: 0/0
Silmät: OK

Topi on kastroitu keväällä 2004.

Topi jalostustietokannassa

Lue Topista kertova lehtijuttu pdf-muodossa täältä tai html-muodossa täältä. Juttu on julkaistu Novascotiannoutajat ry:n jäsenlehdessä Tollerissa 4/2006.

Topin luonnetestitulos

i. Trindy's Also Gentle Man ii. Nordwart Coca-Cola iii. Foxgrover's Timberlea Wood Duck
iie. Harbourlight's Bright Sunshine
ie. Trindy's Complete Zeiban iei. Flyingtollers Lukas
iee. Zeiban's Hello World
e. Renard Ruse Airelle Rouge ei. Jalna's Klassic Kaiser eii. Ivannas Mr.Tj Putn On The Ritz
eie. Jalna's Delightful Dream
ee. Absolutis Rosso Toscano eei. Zeiban's King Of Canada
eee. Absolutis Garmen Rose

Miten Topi tuli meille?
Topi tuli meille lyhyen harkinnan tuloksena. Menimme katsomaan tolleripentuetta Imatralle sopivan pennun toivossa. Pennut olivat tuolloin viiden-kuuden viikon ikäisiä. Alusta asti oli selvää, että ottaisimme uroksen. Uroksia olikin enää yksi jäljellä, isoin niistä, Huguenot Hagard. Valinta ei siis ollut kovin vaikea. Nimeksi mietimme mm. Tahvoa, Toivoa ja Hugoa, mutta lopulta isäni keksi nimen Topi, ja sehän pikku karvakerästä sitten tulikin. Kahdeksanviikkoisena marraskuussa 2002 Topi tuli meille erään toisen tollerikasvattajan matkassa.

Räyhäävä pelkuri vai kaikkien uskollinen ystävä?
Topi ei ole ollut luonteensa puolesta paras mahdollinen koira meille - perheelle, joka etsi sosiaalista ja reipasta kaveria. Elämä Topin kanssa on ollut välillä hyvinkin haasteellista ja joskus epätoivo on käynyt ahdistavaksi. Olemme oppineet kuitenkin tästä kokemuksesta paljon koirista ja niiden luonteista, emmekä vaihtaisi Topia mistään hinnasta mihinkään muuhun koiraan, oli sen luonne mikä oli. Topi pitää vain hyväksyä sellaisena kuin se on. Omat kokemuksemme, luonnetestin tulos sekä ongelmakoirakouluttaja Pertti Vilanderin arvio ovat johtaneet meidät päätelmään, että heikot hermot ja ylisuuri pelko uhatuksi tulemisesta tekee Topin arvaamattomaksi. Heikkoa hermorakennetta ei voi korjata koulutuksella eikä koiran ja omistajan välisellä suhteella.

Jos haluat tietää Topin tarinan, luethan koirasta kertovan lehtijutun (pdf-muodossa tai html-muodossa). Juttu on julkaistu Novascotiannoutajat ry:n jäsenlehdessä Tollerissa 4/2006.

Jos Topin luonteen varjopuolet unohtaa, sisältä kuoriutuu varsin valloittava otus. Topi on useilta ominaisuuksiltaan aivan ihana koira, jonka kanssa on todella mukava elellä ja harrastella. Sillä on omat hurjan huvittavat persoonallisuusoikkunsa, joiden toteuttamisen se on kehittänyt äärimmäiseen huippuunsa. Topin monet piirteet ovat hyvin ihmismäisiä ja koska se ymmärtää valtavasti erilaisia sanoja ja joitain lauseenpätkiäkin, välillä tuntuu, että sen kanssa kykenisi lähes keskustelemaan pienimuotoisesti. Sen valtava tyäskentelyinnokkuus, huvittava aamu-unisuus (pedistä noustaan tasan silloin, kun leipäpussi rapisee, ei missään nimessä yhtään aiemmin), jokapäiväiset aamu- ja iltarutiinit, omintakeiset kerjäysmenetelmät, kekseliäs ruokahaukku, tokon liikkeiden suoritustavat, syvä inho taivaalta vihmovaa vettä kohtaan, tiettyjä tuttuja ja turvallisia ihmisiä ja asioita vastaan kohdistettava mittava rakkaus sekä avartavat ahaa-elämykset ovat asioita, jotka ovat niin Topille ominaisia, että ilman niitä tätä koiraa ei voisi kuvitellakaan.

Topin suhteessa sanonta "moni kakku päältä kaunis" pitää oivallisesti paikkansa. Herran muhkeaa ulkomuotoa kehutaan usein ja se onkin hyvin vaikuttava ilmestys kaikkine oransseina leiskuvine karvoineen. Suurikokoisena tollerina sen säkä hipoo kuuttakymmentä senttimetriä ja isoa vaikutelmaa korostaa mahtavaksi kaareksi puuhkautuva komea häntä.

Tempputaituri, agilityhirmu, jäljestysmestari..?
Topin kanssa on harrastettu hyvin monenlaisia lajeja aina flyballista agilityyn.

Agility
Agilityn alkeiskurssille osallistuimme kesällä 2005 Topin ollessa kolme vuotta. Nykyään treenaamme Pohjois-Karjalan Seurakoirissa pienryhmässä kerran viikossa ja lisäksi käymme Joensuun tolleriporukan kanssa harjoittelemassa säännöllisesti. Topi tykkää agilitystä mielettömästi eikä ikinä kyllästy treenaamiseen. Se on erinomainen kepittäjä, kuuliainen ohjauksenlukija ja sutjakka irtoamaan. Kontakteille se tarvitsisi malttia ja hypyt saisivat olla hieman lennokkaimpia, etteivät rimat kolisisi. Vaikka agility Topin ykkösharrastus onkin, meillä ei ole minkäänlaisia kilpailutavoitteita johtuen siitä, että Topin kanssa on hieman vaikeaa osallistua muihin kuin omiin kotikisoihin sen heikon hermorakenteen takia.

Agilityn II-luokkaan Topi nousi neljännessä kilpailussaan 14.2.2009.

Tottelevaisuuskoe, Toko
Tokoa treenaillaan lähinnä mielenvirkistykseksi. Topi hallitsee suvereenisti alokasluokan liikkeet ja osa avoimenkin koukeroista ovat tuttuja. Käymme Pohjois-Karjalan seurakoirien tokoryhmässä aina silloin, kun ehdimme ja jaksamme. Kilpailutavoitteita tämänkään lajin suhteen ei ole.

Metsästyskoirien jäljestämiskoe, MeJä
Jos Topi saisi päättää, mejäilemässä käytäisiin päivittäin. Vaikka se esimerkiksi agilitystäkin nauttii täysin siemauksin, on mejä ehdoton ykkösjuttu: kun mejäilyvarusteet havaitaan lähipiirissä, koko koira alkaa täristä innosta. Mejä on melko uusi harrastus meille, tutustuimme kunnolla siihen vasta kesällä 2007. Vähäisistä treenailuista huolimatta nuuskuttelu sujuu Topilta erinomaisesti lukuunottamatta liiallistakin häsellystä ja kisaurakin on korkattu tämän lajin saralta.

Rally-toko
Harrastuslajilistamme kasvoi yhdellä aivan uudella tuttavuudella kesällä 2008, kun Pohjois-Karjalan Noutajakoirayhdistys järjesti rally-tokosta kiinnostuneille tehoviikonlopun. Susirajan koirakkoja opastamaan saapui Tiina Lilja Helsingistä. Etukäteen tiesimme lajista vain sen, että se on koottu tokon, koiratanssin ja agilityn aineksista, mutta vähäisistä tiedoista huolimatta lähdimme molempien koirien kanssa ennakkoluulottomasti kokeilemaan. Laji osoittautui varsin mukavaksi ja etenkin Topille se sopii kuin nenä päähän. Ahkerasti tokoilevalle Mörkölle rallyliikkeet ovat hauskoja piristysruiskeita joskus hieman puuduttavien tokoliikkeiden väliin. Jatkamme lajiin tutustumista ja sen harrastamista - josko saisimme tänne itään joskus oman rallyjoukkueen ja ehkäpä jopa omat rallykisatkin järjestettyä!

Vesipelastus, VePe
Vepe on kiinnostanut meitä aina kovasti, sillä Topi on varsinainen uimahullu ja myös esineiden kuljettelu kuuluu pojan bravuureihin. Virallisen ensikosketuksemme lajiin saimme kuitenkin vasta kesällä 2008, kun tollereille järjestettiin oma vepe-tutustumispäivä. Topi luonnollisesti innostui lajista aivan hirmuisen paljon, joten osallistuminen vuoden 2009 alkeiskursseille on lyöty lukkoon. Innokkaina treenaajina Nuuskun ja Rapsun kanssa kehittelimme syksyllä 2008 myös omia treenejämme, joihin kuului muun muassa lepuuttajan noutoa ja kuivanmaan vientiharjoituksia.

Noutajien taipumus- ja metsästyskoe, NoMe
Topi ei ole koskaan osoittanut mainittavia taipumuksia: kuolleita variksia ja kaneja se kantaa vain pakosta. Myöskään ohi vilahtava jänis ei saa siinä aikaan minkäänlaista reaktiota.

Muut
Flyball, pk-jälki ja näyttelyt ovat tulleet myös tutuiksi vuosien varrella, mutta kaikki kolme ovat kariutuneet erinäisistä syistä. Flyballin idean Topi oivalsi hienosti, mutta emme saaneet lopulta kuitenkaan joukkuetta kokoon. Pk-jälki taasen on vain jotenkin jäänyt, ehkäpä mejä syrjäytti sen vaivihkaa. Virallisissa näyttelyissä emme ole käyneet kertaakaan, mutta todennäköisesti Topi hylättäisiin suuren kokonsa vuoksi tai sitä ei voitaisi arvostella.

Lisäksi Topi osaa liudan erilaisia temppuja. Sen bravuureja ovat muun muassa maassa kierähtäminen, pelottaako-temppu (koira kipaisee sängyn alle ja kurkistaa peiton alta) sekä kumartaminen.

Uusimmat tulokset ovat aina ylimpänä!

MEJÄ-kokeiden tulokset

Pvm Paikka, järjestäjä Tuomari Luokka Laukauksiensieto Palkinto Tulos Muuta
17.8.2008 Kaatamo, P-K Noutajayhdistys Martti Hirvonen AVO hyväksytty 3. palkinto AVO3 Lue lisää

Pisteet:
Jäljestämishalukkuus 0-6 - Topin pisteet 2
Jäljestämisvarmuus 0-12 - Topin pisteet 4
Työskentelyn etenevyys 0-10 - Topin pisteet 4
Lähdön, kulmauksien, makauksien ja katkon selvittämiskyky sekä tiedottaminen / kaadolla haukkuminen 0-14 - Topin pisteet 10
Käyttäytyminen kaadolla 0-3 - Topin pisteet 3
Yleisvaikutelma 0-5 - Topin pisteet 2
Yht. 25 pistettä

Tuomari Martti Hirvosen koeselostus:

Innokkaasti jäljelle. Suorilla osuuksilla hukat toisen osuuden alussa ja kolmannen osuuden loppupuolella, muuten melko tarkkaa jäljestystä. Ensimmäinen kulma pitkäksi, toinen tarkasti. Makaukset ylittää. Jää nuuhkimaan kaatoa. Sopivalla vauhdilla jäljestävä koira.


Virallisten agilitykisojen tulokset

Pvm Paikka, järjestäjä Tuomari Luokka Ihanneaika (s) Aika (s) / aikavirhe Ratavirheet Sijoitus Kootut selitykset
14.2.2008 Varkaus, VarPS Minna Väyrynen MAXI II 42 hyl / hyl hyl (väärä rata) hyl / hyl Lue lisää
14.2.2008 Varkaus, VarPS Minna Väyrynen MAXI I 58 45,08 / -12,92 0 2. / 27 Lue lisää

Kolmas nousunolla -> SERT, siirto MAXI II -luokkaan!

15.11.2008 Varkaus, VarPS Salme Mujunen (tuomarikollegio) MAXI I 48 42,36 / -5,64 10 (2 x rima) 9. / 39 Lue lisää
15.11.2008 Varkaus, VarPS Anne Savioja (tuomarikollegio= MAXI I 59 42,09 / -16,91 (hieno vauhti!) 15 (3 x rima) 16. / 39 Lue lisää
18.10.2008 Pieksämäki, PPKY Elina Hannikainen MAXI I 50 45,73 / -4,27 10 (rima, pituuden palat) 10. / 25 Lue lisää
18.10.2008 Pieksämäki, PPKY Elina Hannikainen MAXI I 50 50,62 / +0,62 (uusi paikka jännitti) 0 5. / 25 Lue lisää

Toinen nousunolla!

20.10.2007 Joensuu, PoKS Tuija Kokkonen MAXI I 56 hyl / hyl hyl (väärä rata) -/19 Lue lisää
20.10.2007 Joensuu, PoKS Tuija Kokkonen MAXI I 54 44,01 / -9,99 0 3./19 Lue lisää

Ensimmäinen nousunolla!

Epävirallisten agilitykisojen tulokset

Pvm Paikka, järjestäjä Tuomari Luokka Ihanneaika (s) Aika (s) / aikavirhe Ratavirheet Sijoitus Kootut selitykset
28.12.2008 Joensuu, JoA Jari Lukkarinen kilpailevat - 51,70 / - 5 (kepit) 3. / 11 Lue lisää
28.12.2008 Joensuu, JoA Jari Lukkarinen mölli 45 35,45 / -9,55 0 2. / 13 Lue lisää
21.11.2008 Joensuu, PoKS Outi Huuskonen kilpailevat - 49.96 / - 5 (puomin ylösmeno) 2. / 8 Lue lisää
21.11.2008 Joensuu, PoKS Outi Huuskonen mölli - 29,19 / - 0 1. / 8 Lue lisää
8.11.2008 Joensuu, JoA Soili Makkonen kilpailevat - 44,15 / - 5 (rima) 2. / 8 Lue lisää
8.11.2008 Joensuu, JoA Soili Makkonen mölli - 40,18 / - 0 1. / 8 Lue lisää
6.10.2007 Joensuu, PoKS Heidi Vornanen kilpailevat - - / - 15 - Rata oli muuten puhdas, mutta jostain syystä Topi päätti käydä tsekkaamassa parinkymmenen metrin päässä olleen keppien numerolapun heti ensimmäisen hypyn jälkeen, josta tuli sitten kielto. Itse luulin tempusta napsahtaneen hylkäyksen, joten loppurata mentiinkin sitten ihan rauhassa, kontakteille jäätiin istuskelemaan jne., joten aikavirhettäkin kertyi reilusti ja palkintosijat jäivät tällä kertaa saavuttamatta.
6.10.2007 Joensuu, PoKS Heidi Vornanen mölli - - / - 0 2. Rata meni hienosti ja oli puhdas. Vauhti riitti tällä kertaa toiseen sijaan, hienoa!
17.5.2007 Joensuu, PoKS Erja Mäkelä kilpailevat 55 51,90 / -3,10 5 (rima) 1. / 11 Rata oli melko vaikea, kakkos-/kolmosluokan rata, mutta Topi selvitti sen silti hienosti. Viisi virhepistettä tuli tiputetusta rimasta.
1.4.2007 Joensuu, PoKS Tuomas Haverila mölli - - / - 0 1. -